Phoenix mini-college 11 november

Mini college De Gaia missie: Supermarkt voor astronomen door Anthony Brown
De Gaia ruimte missie van het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) werd gelanceerd op 19 December 2013 een heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census' van 2 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden en ruimtelijke bewegingen van de sterren gemeten worden. Maar Gaia levert veel meer. Uit nauwkeurige metingen van de kleuren en spectra van sterren worden de astrofysische eigenschappen bepaald, zoals leeftijd en chemische samenstelling. De combinatie van al deze data kan gebruikt worden om op zoek te gaan naar veranderlijke sterren, dubbelsterren, planeten, asteroïden, en ver verwijderde sterrenstelsels en quasars. Ook de 3D verdeling van stof tussen de sterren kan met Gaia data bepaald worden.
In deze lezing zal Anthony eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek en dan kort ingaan op wat er in de Gaia catalogus te vinden is. Daarnaast verscheen in juni van dit jaar de derde publicatie van Gaia gegevens waarvan hij de eerste wetenschappelijke resultaten zal bespreken.


Anthony Brown is in 1997 Leiden gepromoveerd in de sterrenkunde en heeft daarna een aantal jaren als postdoc in het buitenland gewerkt (Mexico, Duitsland). Sinds 2001 is hij weer werkzaam op de Sterrewacht in Leiden. Anthony is sinds 1997 betrokken bij Gaia, in eerste instantie voornamelijk bij het ontwikkelen van het fotometrische instrument en het voorbereiden van de verwerking van de fotometrische gegevens. Sinds eind 2012 is Anthony voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers, IT-, en project-specialisten, die samen de gegevensverwerking van Gaia voorbereiden en uitvoeren.

Datum    : Vrijdag 11 November
Spreker  : Anthony Brown
Aanvang : 19:30 met aansluitend Astronomisch café
Locatie   : Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem
Entree    : Voor niet-leden € 5,- p.p.

Reserveer direct door hier te klikken