Onze Sterrenwacht

Entree
De entree is de ruimte waarop alle zalen van Phoenix uitkomen. Hier verzamelen de bezoekers zich, er is een documentaire te zien, en hier staat ook de boekenkast met boeken over sterrenkunde.
Er zijn boeken verkrijgbaar voor jong en oud, onder andere over de maan, ons zonnestelsel, het universum. Er liggen ook inkijk-exemplaren.
In de korte pauze tijdens de publieksavond is er thee, koffie en fris verkrijgbaar à 1,- euro.
Bij de entree vindt u de garderobe en een dames- en herentoilet.


Presentatiezaal
De presentatiezaal biedt ruimte aan zo’n zestig bezoekers. 
De presentatie wordt vertoond op een groot scherm. Maar ook zonder presentatie is er in deze zaal van alles te zien. Zoals diverse modellen van het zonnestelsel.


Planetarium: ver weg komt heel dichtbij
Bijzondere voorstellingen en documentaires zijn te zien in het planetarium oftewel ‘de opblaasbare koepel’. Zo’n twintig bezoekers kunnen hier neerstrijken op de comfortabele bank en zien boven hen onder andere zon, maan en sterren verschuiven, zijn van dichtbij getuige van het lanceren van ruimtevoertuigen, lopen zelf bijna op Mars, maken kennis met verafgelegen melkwegstelstels, kortom, beleven de interessantste ruimteavonturen. Ver weg komt wel heel dichtbij in dit planetarium.

Daarnaast worden in het planetarium ook documentaires vertoond, zoals Exoplaneten en Water.
Bezoekers vinden met name de planetariumvoorstelling een echte belevenis.

 

Observatorium
Het observatorium is zo gebouwd dat we met name vrij uitzicht op het zuiden hebben. Daar hebben sterren en planeten namelijk het hoogste punt aan de hemel en zijn ze het best te bekijken.

Met onze telescopen (12” Meade en 14” Celestron) kunnen de maan en planeten uitstekend waargenomen worden. In het winterseizoen zijn ook de zogenaamde “deep sky-objecten” goed te zien.

  

Hoftijzer platform
Het waarneemplatform op de begane grond is, in tegenstelling tot het observatorium, ook voor mindervaliden toegankelijk. Hier kan men door een 8”Celestron-telescoop de hemelobjecten waarnemen. Tevens is deze telescoop uitgerust met een zonnefilter waardoor men op een ongevaarlijke manier de zon kan waarnemen.
Ook kan op dit platform een speciale zonnekijker (Coronado PST) worden opgesteld.

 

Cursuszaal
Hier staan de tafels in een u-vorm zodat elke cursist goed zicht heeft op het bord en het scherm. De cursusleider houdt van interactie en verwelkomt alle vragen.

 

Clubzaal
Elke vrijdagavond komen de medewerkers bij elkaar in de clubzaal voor het ‘astronomisch rondje’. 

Gezeten in een ruime kring worden de nieuwtjes op astronomiegebied uitgewisseld, wordt geleerd van elkaar, worden vragen gesteld en beantwoord.
Of niet beantwoord, want het universum houdt van raadsels…

In de clubzaal is ook de bibliotheek met boeken in het Nederlands en Engels over allerlei sterrenkundige onderwerpen. De boeken worden uitgeleend aan de medewerkers.
Op de tafel in de clubzaal liggen de nieuwste edities van de bladen Zenit, Sky & Telescope ,Astronomy en Ruimtevaart.