Zonsverduistering 25 oktober

Kom naar de sterrenwacht voor de gedeeltelijke zonsverduistering
We stellen de zonnekijker op en de telescopen met zonnefilter voor een kijksessie. Aan de hand van een korte presentatie geven we uitleg wat een zonsverduistering inhoudt. Voorts is er gelegenheid ons planetarium te bezoeken.

Op 25 oktober 2022 kun je vanuit Nederland tussen 11:08 en 13:03 uur een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Tijdens het maximum van de verduistering om 12:05 uur wordt 33% van de diameter van de zon door de maan bedekt. Met gunstige weersomstandigheden zal deze verduistering goed zichtbaar zijn vanuit Nederland. Kijk uitsluitend veilig naar de zon met een eclipsbrilletje, of met een telescoop voorzien van een zonnefilter. Veel sterrenwachten en dus ook Phoenix organiseren activiteiten, zoals kijksessies en presentaties.

Een zonsverduistering ontstaat als de zon, maan en aarde op één lijn met elkaar staan. Vanaf het aardoppervlak gezien schuift de maan voor de zon langs. Hierdoor dekt de maan de zon af en neemt ze een ‘hap’ uit de zon die naar het moment van het maximum toe steeds groter wordt. De verduistering op 25 oktober 2022 is iets groter dan die van 10 juni 2021. Tijdens het maximum van de verduistering om 12:05 uur is vanuit Nederland 33% van de diameter van de zon bedekt (22% van het zonsoppervlakte). Het zal daarom niet merkbaar donkerder worden. De genoemde tijden gelden voor Utrecht. Elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen.

Kijk veilig naar de zon