Lezing Perseiden 11 augustus door Freddy Nauta

Op vrijdag 11 augustus verzorgt onze collega Freddy Nauta een lezing over de Perseïden

Vallende sterren kijken bij Phoenix

 

Nog nooit een vallende ster gezien? Dan is de lezing ‘Perseïden 2023’ op vrijdag 11 augustus op onze sterrenwacht de ideale gelegenheid om daar verandering in te brengen. Bij helder weer meekijken met ervaren waarnemers maar ook als het bewolkt is zul je meer te weten komen over het hoe, wat, waar en wanneer van het waarnemen van vallende sterren.

De komende tijd zal het aantal vallende sterren ’s nachts sterk toenemen. Met de Perseïden sterrenregen krijgen we van moeder natuur weer een prachtig nachtelijk cadeautje. En 2023 is een extra gunstig jaar. We zullen niet of nauwelijks last hebben van een storende maan, maar bovendien zal de piek plaatsvinden in een weekend, ook niet verkeerd voor wie het ietsje later wil maken. In de periode tussen 11 en 14 augustus zal de aarde een wolk gruisdeeltjes doorkruisen. Dat veroorzaakt een forse toename in het aantal deeltjes dat de aardse dampkring zal binnendringen. Van een normale 5 tot 10 per uur kan dat tijdens de piek oplopen tot zo’n 60 per uur onder ideale omstandigheden. Dat gebeurt met een bijna niet te bevatten snelheid van 213.000 km per uur. Daarbij laten ze een lichtend spoor in de atmosfeer achter dat we herkennen als een vallende ster of beter, een meteoor. Zelfs de oude Romeinen verbaasden zich er al over en stond dit fenomeen bekend onder de naam ‘Laurentius-tranen’.

Publiekssterrenwacht Phoenix uit Lochem zal in een minicollege uitgebreid aandacht besteden aan dit bijzondere fenomeen. Medewerker Freddy Nauta legt uit hoe het komt dat we zo precies durven te voorspellen dat er in de genoemde periode meer vallende sterren te zien zullen zijn. Maar ook hoe je ze het best kunt waarnemen, waar je moet kijken en waaraan je een echte Perseïde kunt herkennen. En waar komt nu die legende vandaan dat we een wens mogen doen als we er een zien. Mocht je het leuk vinden dan ben je van harte uitgenodigd om na de lezing met een aantal ervaren waarnemers alvast proef te draaien. Dan moet het natuurlijk wel helder weer zijn. Verder kun je tijdens de lezing ook horen over het project ‘Stardust’, een wereldwijd actieve groep mensen die heeft aangetoond dat we overal, ook in onze eigen tuin, micrometeorieten kunnen vinden. Kleine stukjes gruis, helemaal uit het universum dichterbij dan je dacht!

Aanrader: mocht je willen meekijken met onze experts dan is warme kleding zeker aan te raden. Ook je eigen ligstoel meenemen is een goed idee. En, niet onbelangrijk: meld je aan via de website zodat we een plekje voor je vrijhouden.


Aanvang: 20:00 u
Locatie: Sterrenwacht
Entree € 5 -  tot 16 € 4

Helaas is het niet meer mogelijk om voor deze lezing te reserveren omdat het maximum bezoekersaantal is bereikt.

RESERVEER DIRECT