Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni

STERRENWACHT PHOENIX IS OPEN VOOR PUBLIEK VOOR DE ZONSVERDUISTERING OP 10 JUNI 

Vanaf 11.15 kijken we bij helder weer door de zonnekijker naar de gedeeltelijke zonsverduistering.
Plus houden we een korte uiteenzetting over het fenomeen zonsverduistering. Vanwege de, zij het versoepelde coronamaatregelen, graag aanmelden via onderstaande link
Entree € 5,- 
tot 16 jaar € 4,-

Reserveren 10 juni zonsverduistering

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur MEZT, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele verduistering zichtbaar zijn. Wij zien de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de Zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de Zon. De verduistering duurt bij ons 2,2 uur.

Tijdens het maximum van de eclips, om 12:23 uur, is 29% van de diameter van de Zon, ofwel 17% van haar oppervlakte, bedekt (zie de afbeelding). De Zon staat op dat moment 57° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt.en. Elders is deze eclips te zien als een ringvormige zonsverduistering.

Ook wanneer 83% van het zonlicht ons bereikt is het direct waarnemen van de Zon schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een speciaal eclipsbrilletje van een paar euro.

(KNVWS)